Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tekutina nebo umění?

2. 12. 2015

Vždycky jsem víno vnímala nejen jako tekutinu, kterou lze zapít jídlo, ač chutné, ale spíše jako druh umění, ke kterému je třeba přistupovat s úctou.

Rozumím a chápu, že vůně a chuť vína lze snoubit či párovat s báječně vypadajícím i chutnajícím jídlem, např. voňavé grilované jehněčí kotletky s lahodným Cabernetem Sauvignon či Tempranillem nebo krémový ementál s lehkým Merotlem či Cinsautem, ale ať mi slovutní sommeliéři prominou, tohle není můj pohled na víno. Je mi líto tyto chutě spojit a vytvořit si tak třetí, absolutně odlišný vjem.

Upřednostňuji víno si vychutnat, objevit a pochopit ho. K tomu ještě příjemnou společnost, nejlépe svého muže a můžeme se začít rozplývat (samozřejmě v tom lepším případě) nad úžasným uměním pánů vinařů.

Jak je možné, že z tak nepatrné rostlinky se spoustou listů a plodů v podobě malých kuliček dokáží vytvořit něco tak lahodného a okouzlujícího? Musí to být naprosto nádherný pocit, když z toho množství červené či bílé "šťávy" kolující různými přístroji či sudy po několika dnech a měsících  vzejde umělecké dílo, které dokáže zaujmout, zlákat, oslnit? Tohle dokáže jen umělec.

Proto jsem se rozhodla, že budu "párovat" víno, jeden druh umění, s uměními odlišnými (viz další příspěvky).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář