Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na víno - pro začátečníky

19. 3. 2015

Víno není jen nějaké pití, pro mě je to umění, pro někoho prezentace životního stylu. A tohle se u nás rozmohlo trochu více, než je zdrávo. Máte někdy pocit, že ve společnosti přátel nemůžete bez obav prezentovat svůj názor na víno, aniž byste se totálně zesměšnili? Ano, tohle často kolem sebe slýchávám s přidaným komentářem....ale vždyť já o vínu opravdu nic nevím, cítím tam úplně něco jiného než ostatní, apod.

NEVADÍ! Čich a chuť je přece tak subjektivní záležitost, že vám nikdo nemůže vnucovat svá stanoviska!

Nedejte se, o vínu přesvědčivě povídejte, věřte si!

Tady je pár tipů:

  • Vůně mladého vína se nazývá „aroma“, zatímco více vyzrálé víno nám nabízí „bouquet“

     

  • Většina vín je servírována do skleniček s lehce zaobleným okrajem (do tvaru tulipánu) pro lepší ovládnutí aroma ve skleničce; čím tenčí sklo a jemnější okraj, tím lépe.Ve skleničkách s rozšiřujícím se okrajem, tvaru „trumpeta“ se aroma rychle vytratí.

     

  • Chuťově bohatší, těžší jídlo jde většinou velmi dobře párovat s vínem bohatším, plnějším, např. Tempranillem, Zinfandelem; lehké jídlo si vyžaduje víno lehké, např. Pinot Noir. Navíc, červené víno je spíše servírováno k červenému masu a bílé víno k masu bílému nebo rybám. A sladké víno k dezertům.

     

  • Existuje správný a špatný způsob držení sklenice s vínem. Ten správný způsob je lehce držet sklenici za nohu, nikoliv po americkém způsobu za tělo. Nejen, že díky našim potícím se rukou bude víno za chvíli teplé, ale kdo se má dívat na upatlané sklo?

  •  

  • Skleničky na šampaňské (flétny) bychom měli umývat pouze čistou vodou a následně je vyleštit; saponát „přitiskne“ bublinky na stěnu sklenice.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář