Klementinum I. - 10. 2. 2015
Klementinum - Zrcadlová kaple
Od letošního února pořádá náš přední klavírista Karel Košárek ve spolupráci s agenturou Classicall Management a s Národní knihovnou řadu komorních večerů s báječnou hudbou.
A já mám tu čest, že mohu přispět malou troškou do mlýna a obohatit posluchačovy hudební vjemy o vjemy chuťové. K příjemné muzice, nádhernému umění, bezpochyby patří i další druh umění - víno. Při pohledu na notový záznam si asi úplně nedokážeme představit výsledné dílo. Zrovna tak při pohledu na kuličky hroznů révy vinné. A přeci vždy musí přijít někdo, umělec, až už autor hudby či mistr vinařský, a svou dovedností a s použitím fantazie vyloudí nádherné tóny či lahodný mok.
Pro každý koncert, celkem budou čtyři, připravuji pro posluchače vína, která mi souzní s právě předváděnou hudební produkcí. Může hudba ovlivnit chuť vína či naopak? Může víno umocnit vzrušující pocit z právě poslouchané hudby?
Já si myslím, že ano, a proto jsem velmi nadšeně do projektu vstoupila.
Úvodní koncert se uskutečnil 10. 2. 2015, kdy se klavíru ujal Karel Košárek a ke spolupráci si přizval dva bratry Špačkovi - houslistu Josefa a violoncellistu Petra.
Pro první skladu Čtyři roční období v Buenos Aires od Astora Piazzolly bylo velmi snadné objevit souznící víno. Vybrala jsem argentinské Trivento Reserve, (Argentina) odrůda Malbec. A to jako poctu tomuto argentinskému autorovi s okouzlujícím jménem a jako doplněk k jeho nádherně "vtíravé" muzice, která nemůže nikoho ponechat v klidu.
Nádherná, typická argentinská odrůda Malbec ze slavného vinařského regionu Mendoza, je zrovna tak podmanivá jako Piazzolliho muzika odrážející v tónech argentinského tanga plný a bujarý život "los Porteňos", neboli obyvatel Buenos Aires. Toto krásně karmínově zbarvené víno s výrazným aroma, ale i chutí zralého červeného ovoce, jahod, černých třesní, s nádechem kávy a čokolády, je zrovna tak plné prosluněného života jako Argentinci samotní. Kdybych uměla tančit pravé argentinské tango, skleničku tohoto vínka bych chtěla mít nablízku!
Další vínko jsem vybrala také jako poctu autorovi, Američanu Paulu Schoenfieldovi, ale zároveň mi při poslechu jeho hudby - Café music, mi přišla na mysl odrůda, z níž se vyrábí spíše těžší, krémová vína, ale zároveň má v sobě jakousi hravost, noblesu, přesně jako hudba Café music. Gallo Family Vineyards, Zinfandel (USA).
Tento Zinfandel, jeden z nejproslulejších produktů kalifornských vinic, má lahodnou nevtíravou vůni s tóny borůvek a brusinek. V chuti je víno nekomplikované, jeho vnímání nepřehluší požitek z příjemné muziky, naopak jej doplní. Harmonická kyselinka a měkké třísloviny ještě umocní hudební umělecký zážitek.
A proč jsem sáhla do portfolia novozélandského vinařství SIlver Fern? Tento typický Sauvignon Blanc z oblasti Marlborough je nádherně bohatý v ovocnosti, s nepatrnými tóny černého rybízu a výrazné zralé limetky, přesto jemný a svěží, dokáže navodit tu správnou veselou náladu, povzbudit, odvát chmury.
Stejně svěže na mne působí některé pasáže z díla Café Music, kdy bych měla chuť si při jejím poslechu pochutnat na "rozpustilém" vínku, které nebude zatěžovat moji mysl. A báječně se snoubí s občerstvením, které pro tuto příležitost připravil a prezentuje Hotel Rott.
A pro úplnost ještě koncertní program:
Astor Piazzolla - Čtyři roční období v Buenos Aires
Zdeněk Pololáník - Capriccio pro violoncello a klavír
Arvo Pärt - Fiatres
Friedrich Gulda - Toccata
Paul Schoenfield - Café music